Irans regering har försökt att vilseleda världen”

Protester mot Irans regim på Mynttorget i Stockholm. Foto: Mickan Palmqvist

Ett stort antal människor samlades på Mynttorget i Stockholm på lördagen för att protestera mot Irans regim och hedra de 176 personer som dödades i raketattacken utanför Teheran tidigare i veckan.

”Regimens dagar är räknade”, säger Reza Shafiee från Irans nationella motståndsråd, NCRI.

– Just i dag är vi här för att särskilt uttrycka sympati med de familjer som drabbats av regimens nedskjutning av passagerarplanet i onsdags. Irans regering har försökt förneka, vilseleda och lura världen, men nu gick det inte. Den här pressen måste hålla i, också från Sveriges håll, vi har varit alldeles för fega, säger demonstranten Akbar Haghighi som välkomnar Donald Trumps ”maximal pressure” mot Teheran.

Han är liksom Shafiee förvissad om att den teokratiska republikens dagar är räknade, att styret inte hör hemma år 2020 utan kommer att falla. Ett uttryck för att regeringen är medveten om detta, menar han, är de senaste månadernas många dödliga tillslag mot oppositionens demonstrationer och den nervositet som han spekulerar ligger bakom det faktum att man avfyrat robotar mot ett civilt passagerarplan.

– Jag antar att de fruktade amerikansk vedergällning. Varför skulle militären inte vara informerad om att civilt flygplan skulle passera eller varför skulle man inte upplysa den internationella flygplatsen att hålla planen på marken, frågar sig Reza Shafiee retoriskt och slår ut med händerna. 

Paraplyorganisationen NCRI grundades efter Irans revolution 1979 och består främst av vänstermuslimska Folkets mujahedin som först uppstod i opposition till shahen och numera är en opposition i exil. I vinterkylan framför Riksdagshuset vajar organisationens fanor jämte Irans gamla flagga.

– Ingen frisk människa kan vara glad för att någon dör, men Qasem Soleimani har så många tusentals liv på sitt samvete… Världen är en bättre plats utan honom, säger Shafiee om generalen som dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad förra veckan.

”Situationen är jättehemsk nu”, säger Azar Esmailzadeh. Foto: Mickan Palmqvist

Shafiee och många andra på Mynttorget har personliga erfarenheter av Soleimanis omvittnat hårdföra ledarskap i Islamiska revolutionsgardets elitstyrkor Quds. Någon har blivit av med barndomskamrater, andra släktingar och ytterligare någon sin äkta hälft.

– Situationen är jättehemsk nu, inte bara för vad som hänt i Iran, utan också att omvärlden agerar eller reagerar för lite. Människor dödas hela tiden i Iran, men det verkar som att ekonomi går före mänskliga rättigheter. Vi kämpar och jag tror på demokrati och har stort hopp för frihet i Iran, säger demonstranten Azar Esmailzadeh.

Lördagens demonstration liknar NCRI:s regelbundna sammankomster bland annat på just Mynttorget. Klassiska kamplåtar och slagord riktade mot ayatollans Iran ackompanjeras denna helg av vita rosor som symboliskt ska stå för de 176 personer som dog utanför Imam Khomeini International Airport i onsdags.